onsdag 20 april 2011

Röd lök ger röda ägg, gul lök ger gula ägg

-Alla målar väl påskägg. Mer eller mindre framgångsrikt. Lika vackra som de ukrainska äggen på stora bilden blir det kanske inte alla gånger men det finns knep och knåp.
Nej jag har inte målat de här vackra äggen. Det har en Ukrainsk äggkonstnär gjort
Lökskal, papperssnören och blad är en bra början.
Röd lök ger röda ägg och gul lök ger gula ägg. Man samlar ihop sina lökskal och kokar dem i en halv liter vatten en kvart-tjugo minuter så att lösningen blir vackert färgad. Låt vätskan kallna och sila ifrån lökskalen. Därefter lägger man i sina ägg kokar dem som vanligt.
Den skicklige kan knyta papperssnören, giftfria, om äggen i vackra mönster och eller stoppa in blad under snörena för att skapa nya mönster. Fördelen med den här metoden är att man kan äta varma målade ägg. Ska man måla med vattenfärg på äggen så måste äggen vara kalla.
Mer att läsa:
12 naturliga färgämnen för ägg
Färga påskägg med lökskal
Hur man målar kalla ägg.
Ägg ska vara färska tycker jag och helst ska de komma från höns som får gå ute och sprätta. Då blir skalen tjockare och lättare att måla och att skala.
På varje äggkartong finns en kod tex 0SE395-2, Nollan betyder ekologiska ägg, SE betyder Sverige, 395 vilken gård äggen kommer från och den sista 2:an vilket stall om det finns flera på gården. Läs mer på EU-finansierade sidan Äggmärkning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar