tisdag 5 april 2011

-Låt ingen sätta sig på dig!-Avsätt din härskare!

-Vi har alla råkat ut för det inte bara tjejer. -Härskartekniken. Repliker som:
-Så tråkigt att du tar det så?
-Det här jättejobbet är väl ingen konst för dig!
-Det vet ju alla hur jobbiga Göteborgare är.
Eller när det är din tur att tala i församlingen börjar alla plocka med papper, viska med varandra och försöka osynliggöra dig. När det är dags för after work blir du inte medbjuden. Härskarteknik kan också vara självförvållad t.ex med att man avslutar meningen med; eller jag vet inte.
Mitt i rummet
Det finns enkel bot för sådan sot.
-Ta plats! -Om man hoppar över dig i arbetsgruppen så säg ifrån vänligt men bestämt.
Säg ifrån!
-Ifrågasätt - fråga rakt ut inför alla vad den som gör sig lustig över dig och ditt förslag menar.
-Syna korten - kräv att du får samma information som alla andra.
-Bryt mönstret -öva dig i att säga ifrån och sätta gränser. Det är inte självklart att du ska fixa kaffe till alla bara för att du är tjej - kräv ett rullande schema för kaffehämtningen. Din chef är skyldig att hjälpa dig prioritera arbetsuppgifterna.
-Tänk logiskt - låt inte känslor styra ditt handlande. Är ni flera i samma situation så hjälp varandra att lyfta bort otillräcklighetskänslor.
-Tänk igenom ditt kroppsspråk; -Går du mitt in i ett rum eller smyger du längs väggarna? -Rätar du på ryggen när du hälsar på någon givetvis med ett fast handslag eller kryper du ihop och hälsar med slapp hand.
Att övervinna härskaren, Göran Persson (S) var en mästare på härskarteknik, är krävande men inte så krävande som du tror. Första gången känns det säkert som att stå naken på torget. Andra, tredje och fjärde gången är det en vana. Då inser till slut till och med Du det som alla andra redan vet;
-Du duger mer än väl - ingen ödslar tid på att utöva härskarteknik mot dig om de inte känner sig osäkra när de möter dig. De är helt enkelt rädda för din kompetens. Glöm inte det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar