söndag 6 februari 2011

Svårt att välja sida

Nu kör jag!
Var i Afrika för Unicef för ett par år sedan. Vi landade i Nairobi på morgonen. Där väntade två jeepar på vårt sällskap. Varje jeep hade förare och beväpnad guide. Vi skulle bl.a ut blandvilda djur och banditer så det behövdes. Vi var fyra i varje jeep.
Nu bar det sig inte bättre än att vår chaufför hade "supit till" något alldeles väldigt medan han väntade. Han fick sparken per omgående. Någon ny chaufför fanns inte att uppbringa.
Guiden började fråga runt bland oss. De tre stora starka karlarna var alla amerikaner. Att vara amerikan innebär att man inte har en aning om vad den där spaken mellan sätena och den där extra pedalen till vänster är till för. -Kvar att köra blev en viss "Ms Falconer". I Sverige får vi ju lära oss köra med manuell växellåda.
Lite allmänt småirriterad hoppade jag in i bilen som man brukar göra.
-Kände mig mer än fånig när jag upptäckte att där fanns varken ratt, pedaler eller växelspak!
-Vänstertrafik! I alla gamla engelska kolonier har man ju vänstertrafik och högerstyrda bilar! Bara att med så mycket bibehållen värdighet som möjligt hoppa ut och in på rätt sida. -Måtte ha haft ganska mycket "bibehållen värdighet" för ingen andades ens om saken på hela veckan.
Var lite knepigt i början att växla med vänster hand men man lärde sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar