lördag 19 februari 2011

Har ni sett hr Nelson?

Till höger om min vackra rumpa syns Nelson column
Hur många av oss har inte stått på Trafalgar Square i London och stirrat upp längs Nelson Column för att försöka få en skymt av hur herr Nelson egentligen ser ut?
Har försökt flera gånger men det är bara någon svart "klump" högst däruppe.
Går man längre bakåt och försöker med kikare tar torget slut. Inte kan man flyga upp och kolla heller. Om man inte är i Second Life förstås.
Då är det bara att zooma in den gamle sjöhjälten. Finns på Soho-simen
och här har vi Nelson själv.



Fakta: Trafalgar Square och Lord Nelson
Torget ligger i West End London och projekterades från 1820-talet av John Nash. Torget har sitt namn efter, och är tänkt som minnesmärke över slaget vid Trafalgar (1805).
Mitt på torget står Nelsonkolonnen, omgiven av fontäner och fyra stora bronslejon skulpterade av sir Edwin Landseer; det påstås att detta brons kommer från franska fartygskanoner, som smälts ner av britterna. Nelsonkolonnen pryds längst upp av en staty föreställande Horatio Nelson, segerherren vid Trafalgar. Nelson dog på sitt skepp på väg hem av skadorna han fick under slaget.
För att inte kroppen skulle förstöras och hjälten kunde begravas i Brittisk jord stoppade man helt enkelt ner den döde i en konjakstunna. Med så mycket konjak att det täckte kroppen resten drack man upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar