lördag 23 oktober 2010

Måne-Disas leende tar dig i natt!

Blir du "mångalen"?
Du är inte ensam längre.
Åh härligt, fullmånen skiner så underbart.
Fullmånens påverkan på människor har i alla tider varit föremål för myter och spekulationer. I en nyskriven rapport som publicerades i "journal of sleep research" bekräftar Schweiziska forskare att månen har betydelse över vår sömn och faktiskt framkallar något som skulle kunna tolkas som ett varulvsliknande beteende.  
Man har kommit fram till att  försökspersonerna sov i genomsnitt 20 minuter kortare vid fullmåne än vid nymåne. Dessutom var mornarna tyngre, flera kände sig tröttare och på sämre humör än vanligt.
Det föds fler barn vid fullmåne; På förlossningen på Centralsjukhuset i Karlstad hänger en kalender som med gula knappnålar prickar in de datum då månen är full.
– Myten säger att fler föder kring fullmåne, och det brukar vara lite fler vattenavgångar just då. Här sitter de ju ganska tätt, säger barnmorskan Elisabeth Brynolf och pekar på knappnålarna som visar hur många som fötts under den förra fullmånen.
Fullmåne närmast höstdagjämningen är en legend i Nordisk mytologi, den sägs vara den kraffullaste kraftigast av fullmånarna. Väl firad  välsignas höstsådden och man tackar för en god skörd.
Även väderspåmän påstår att det alltid är klart vid fullmåne.
Fullmånen inträffar idag lördag 23 oktober kl 01.37 eller exakt när det här inlägget publiceras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar